indexsite.nl
- bron van nieuws -
zelf artikel toevoegen

Categorieën
Bedrijfsnieuws
Gezondheid
Culinair
Cultuur
Toerisme
Sport
Recreatief
Wetenschap
Politiek
Wonen
ICT
Varia


Hoe je voedselvergiftiging kunt voorkomen

Besmet voedsel kan moeilijk te herkennen zijn, maar het helpt om te weten waar je op moet letten, of je nu thuis bent of buiten de deur eet.

Misselijkheid, overgeven en diarree zijn over het algemeen niet iemands idee van een goede tijd, maar de 0,1 miljoen Nederlanders die elk jaar een voedselvergiftiging oplopen, ervaren dergelijke symptomen wel. En het is niet ongewoon dat de oorzaak huisgemaakt voedsel is!

Drie basisregels om voedselvergiftiging te voorkomen

Of het eten nu uit jouw keuken komt of uit het plaatselijke café, de basisregels om ongenode gasten zoals Escherichia coli O157 H7 (beter bekend als E.Coli) of Bacillus cereus te vermijden zijn hetzelfde.

Vermijd de gevarenzone van de temperatuur
Bacteriën gedijen goed bij temperaturen tussen 5°C en 60°C. In ideale omstandigheden kunnen hun aantallen zich vermenigvuldigen en in slechts een paar uur gevaarlijke niveaus bereiken. Bewaar koud voedsel dus onder de 5°C en warm voedsel boven de 60°C. Klik hier voor verdere informatie over dit onderwerp: Beste Koelkast

Kruisbesmetting vermijden
Thuis zijn de meest waarschijnlijke bronnen van schadelijke bacteriën rauw vlees en ongewassen groenten en fruit. Laat geen rauw vlees of sappen in contact komen met voedsel dat ongekookt gegeten gaat worden en laat geen ontdooiend vlees op ander voedsel in de koelkast druppelen. Was altijd je handen voordat je begint met het bereiden van voedsel - en was ze opnieuw na het aanraken van rauw vlees.

Bij twijfel, gooi het weg
De meeste voedselvergiftigende bacteriën en hun gifstoffen hebben geen smaak of geur. De geur van rotting is meestal te wijten aan relatief onschadelijke bacteriën die pseudomonas worden genoemd. Het is dus niet altijd duidelijk dat het voedsel besmet is. Zie onze Veelgestelde vragen over wat veilig is om te eten (hieronder) voor de antwoorden op de meest gestelde vragen over onveilig voedsel in de koelkast.
Het bovenstaande artikel is geschreven door iemand die mee heeft gewerkt aan deze website. U kan zelf ook meewerken door een persbericht in te zenden via het daartoe bestemde formulier. Artikelen over heel diverse onderwerpen zijn toegelaten. U kan zich natuurlijk ook beperken tot het lezen van de artikelen die u interesseren.
To The Point, Beverestraat 48, 9700 Oudenaarde, info(at)to-the-point.biz